суботу, 7 червня 2014 р.

Народний календар

Русалонька купається в росі.
Зілляний дух витає над полями.
Святиться вся природа у цей день.
Вітаємо з Зеленими Святами!

Зелені Свята, перш за все, свято перемагаючої весни на порозі літа, коли природа святкує з людиною своє відродження.
Святкування починається з четверга. У цей день дівчата йдуть у поля, в левади або ліс і там завивають вінки "на всі святки”. Вінки в’ють з конвалій, незабудок, васильку, чебрецю, вплітають і полин, як засіб від русалок. Використовували гілля різних дерев: клена, ясена, липи, осоки, але ні в якому разі не верби. Особливо шанована в Україні була тополя. Існував звичай ставити головне дерево перед воротами та дверима, щоб захистити себе від відьом. Для цього по кутках хліву встромлювали іноді осику. За допомогою цього ж дерева вгадували, чи всі члени родини доживуть до наступного клечання: якщо внесене на ніч дерево вранці залишалося зеленим – усі будуть здорові, якщо листя почорніє – хтось тяжко захворіє, а може, навіть вмре.
Під час святкування дівчата влаштовували спільну їжу (обов’язково серед страв була яєшня). Яйце, починаючи з Пасхи, проходило крізь усю весняну обрядовість: воно з’являлося як символ зародження нового життя - писанки, а коли весна закінчувалася, яйце вживали у вигляді яєшні (зародок перетворювався на плід). З Зеленими святами закінчувалася головна весняна календарна обрядовість.
Колись поширеним був звичай, що називався "водити тополю”. Для цього дівчата вибирали з-поміж себе найвищу дівчину, яка мала зображувати "тополю”. Її рясно прикрашали намистом, стрічками, барвистими хустками і потім водили селом і полями, де в той час уже колосились жита. Якщо зустрічалися люди, "тополя” їм низько вклонялася, а господарі пригощали дівчат. "Тополі” ж давали подарунки або гроші "на стрічки”. Водячи "тополю”, дівчата співали:
Стояла тополя край чистого поля;
Стій, тополенько, не розвивайся,
Буйному вітрові не піддавайся…
Обряд прикрашання дерев – відгомін дохристиянських часів. Наші предки вклонялися деревам, вшановували їх. Священні дерева були у них на полях, на дорогах поміж селами. Прикрашання дерев та їхнє вшанування свідчить про бажання заручитися могутньою допомогою природи у повсякденних справах хлібороба. Існувало вірування, що й душі померлих оселяються у деревах, у його зеленому гіллі. Саме тому Зелені Свята, крім усього іншого, – ще й народне свято поклоніння душам небіжчиків, вшанування предків. Відбувається це тому, що на Зелені Свята починає цвісти жито, а за давнім народним віруванням, у час цвітіння хлібних злаків прокидаються померлі. Цвітіння хлібів – час дуже відповідальний, від якого у значній мірі залежить врожай. Тому і поминали в цей час своїх предків-небіжчиків, приносили їм жертву, влаштовували тризну. За стародавнім віруванням – померлі предки – це постійні охоронці свого роду, його покровителі, які здатні впливати на врожай і допомагати в усіх хліборобських справах своїх нащадків. У Зелену суботу здавна існував звичай поминати самогубців та усіх, хто загинув у невідомих країнах або зник безвісти.
Зелені свята наступили.
Святкує весь народ весну.
Будинки листям прикрасили,
Щоб вшанувати зе¢лені красу.

пʼятницю, 6 червня 2014 р.

Прекрасні миттєвості з життя ШКП "Маленька школа великого бізнесу"

Пропонуємо разом пригадати і переглянути найприємніші та найцікавіші моменти з життя ШКП "Маленька школа великого бізнесу" за 2013-2014 навчальний рік.
Від усього серця бажаємо здоров'я, щастя і добробуту усій вашій шкільній родині, великих успіхів і здобутків у всіх справах, наснаги та натхнення, довгих років життя у міцному клубному колі та серед вірних друзів і надійних партнерів. 

Щиро Ваші, Л.Києнко-Романюк та Л.Мацієнко

"Маленьку школу великого бізнесу" вітаємо з річницею!!!

МАЛЕНЬКА ШКОЛА ВЕЛИКОГО БІЗНЕСУ: 
04.06.2013 - день створення шкільного клубу  "Маленька школа великого бізнесу"
Дорогі друзі, вітаємо з Днем народження!
Нехай кожна мить буде повна надії
і хай пощастить здійснити всі мрії!
Удачі, натхнення й особистого росту,
Хай буде в житті усе легко та просто!

Шлемо свої вітання та побажання щиро і від душі.

Ваші Л.Києнко-Романюк та І.Мацієнко :)

неділю, 1 червня 2014 р.

Проект "Уроки з підприємницьким тлом"

    Як ми уже повідомляли, для участі у наступному україно-польському проекті "Уроки з підприємницьким тлом" обрано 18 областей. Серед них - Вінницька.
     Для того, щоб надати можливість усім інститутам, що зголосились брати участь у цьогорічному проекті, координатори прийняли рішення, що певні інститути представлятиме лише одна особа.
    Відтак, 12 інститутів представлятиме 1 спеціаліст, що відповідатиме за підприємницьку складову та 1 спеціаліст, що відповідатиме за методичний супровід предмету, а 6 інститутів - одна особа об'єднає у собі функції обох спеціалістів.
    Список інститутів, кількість представників та предмети, за які вони відповідатимуть, подано у додатку до листа Львівського ОІППО. Витяг з додатку, що стосується нашої області, подаємо нижче.
Додаток до листа ЛОІППО
від 30.05.2014p. 317
Список інститутів-учасників проекту «Уроки з підприємницьким тлом»
Інститут
Кількість учасників від інституту
Представники від інституту
Предмет
1.   
Вінницький обласний інститут післядипломної освіти педагогічних працівників
1
1. спеціаліст, що відповідатиме за підприємницьку складову та методичний супровід предмету 
(Ірина Мацієнко)
Історія/
географія
Умови відбору навчальних закладів - учасників пректу "Уроки з підприємницьким тлом" будуть відомі згодом, після того, як Ірина Миколаївна пройде курс навчання в Івано-Франківську та у Польщі.
Як завжди, щиро Ваша, Л.Києнко-Романюк :)

Міжнародний день захисту дітей

У перший літній день відзначають гарне і світле свято - Міжнародний день захисту дітей - прекрасне свято радості та одвічної надії.
Вітаючи зі святом, зичу вам, дорогі члени Шкільних клубів підприємництва та вашим однокласникам і друзям, міцного здоров'я, успіхів, радісного та змістовного відпочинку під час літніх канікул.
Пам’ятайте, ви - майбутнє нашої держави, яке формується у сьогоденні. Тож наполегливо оволодівайте знаннями, творчо мисліть, розвивайте свої здібності, щоб стати гідними громадянами України.
Нехай здійсняться всі ваші мрії та задуми, що допоможуть зробити нашу країну найкращою у світі!
З найкращими побажаннями, Леся Києнко-Романюк